Tuesday, April 17, 2007

Kılcal Damar Telenjiektazi

Kılcal Damar (Telenjiektazi) nedir?
Derideki çok küçük kan damarları 1 mm ye kadar genişleyerek gözle görünür hale gelmiştir. Genelde yüz ve bacaklarda görülür.

Yüzümüzde kılcal damarlar neden olur?
Yüzümüzdekiler bazen bir neden olmadan da gelişebilir. Ama en önemli sebep güneştir. Çok güneşlenenlerde boyunda ense gibi bölgelerde üzerinde ağ şeklinde kılcal damarların olduğu kahverengi, kırmızı renk değişikliği olabilir. Kılcal damarlar bazı hastalıklarda, gebelik, alkol ve östrojen alımı, kortizonlu kremlerin uzun süreli uygulanması sonucu da gelişebilirler. Tek olabilir veya gruplar yapabilirler.

Bacaklardaki kılcal damarlar neden olur?
Bacaklardaki damarlar genelde kadınlarda görülür. Genetik, dolaşım problemleriyle ilgili olabilirler. Gebelik sonrası gelişebilir.

Kılcal damarların tedavisi var mı?
Evet. Hasta kozmetik açıdan rahatsız oluyorsa en güvenli ve pratik tedavi lazerdir. Yan etki riski çok azdır

Vücudumuzda kırmızı benler neden olur?
Vücudumuz yaşlandıkça küçük, iyi sınırlı, kırmızı renkte hafif kabarık damarsal oluşum gelişebilir. Lazerle tedavi edilebilirler.

Kırmızı lekeler doğuştan olabilir mi?
Kırmızı lekeler doğuştan olabilir. Bebek doğduğunda veya yaşamın ilk haftalarında ortaya çıkarlar. Çok çeşitli renk, yapı ve büyüklükte olabilirler. Bunlardan hemanjiomların çok faklı tipleri vardır küçük olanlar zararsız da olabilir ama bazıları ciddi kozmetik ve sağlık sorunları yaratabilirler ve tedavi edilmesi gerekir.

Şarap Lekesi (Portwine Stain) nasıl bir hastalıktır?
Bin bebekten birinde doğum anında vardır. Başlangıçta açık pembe renkli, yıllar içinde koyulaşıp, morumsu renge dönüşebilen çeşitli büyüklük ve yerde olabilen lekelerdir. Önce düzdür sonra yüzeyi sıklıkla kabalaşır ve üzerinde kabarıklıklar gelişebilir. Bulundukları yere göre bazı anomalilerle birlikte olabilirler. En sık baş ve boyunda görülür ve kendiliğinden geçmezler. Estetik açıdan hastayı rahatsız ederek psikolojisini etkileyebilir

Şarap lekesi tedavi edilebilir mi?
Şarap lekesi tedavi edilebilir. Şarap lekesinin tüm dünyada kabul görmüş tedavi şekli lazerdir ve Pulse-dye laser sistemi halen standart kabul edilmektedir. Türkiye’de de bu tedaviyi kolaylıkla uygulayabiliyoruz. Tedavi ne kadar erken yapılırsa o kadar başarılıdır

Damarsal oluşumlarda lazer tedavileri nasıl yapılıyor?
Lazer tedavisi derinin damarsal yapıdaki oluşumlarını tedavi etmek için uzun yıllardır kullanılıyor ve daha etkili ve güvenli bir sistem yok denilebilir. Tedavi edilecek soruna göre lazer çeşidi değişir. Yeni lazerler üretilmekle beraber bazı lazerler bazı hastalıkların tedavisinde klasikleşmiştir. Örneğin bunlardan biri Pulse dye lazerdir. Sonuçları çok iyi, yan etkileri azdır. Pulse dye lazerler, yaklaşık 20 yıldır birçok cilt rahatsızlığının tedavisinde kullanılmaktadır. Özellikle şarap lekesinde çok etkilidir. Ve hasta ömür boyu taşımak zorunda olduğu bir lekeden lazerle kurtulabilir. Kılcal damarlarda, kiraz angiomlarında, rozasede(gülleme), güneş hasarına bağlı yaşlanma tedavisinde de çok başarılıdır. Tedavi sırasında sadece lastik çarpmasını andıran hafif bir rahatsızlık duyulur. Uygulama kolaydır ve kısa sürer. Lazer tedavileri seanslar halinde uygulanır.